Gaeta den 21 november 2001

Rapport nr 7

Hej på Er! Här kommer ytterligare en rapport från S/Y Eldfågelns gång i Medelhavet. Från sydspetsen av Sardinien till Gaeta, som ligger mellan Rom och Neapel.

 

Sardiniens ostkust: Cagliari -Villasimus - Santa Maaria Navarese - Porto Ottiolu - Porto Cervo
10 - 22 augusti

 

 

"Är ni Göteborgare?"

Det var italienaren Nino som kom fram till Rune med ett stort leende över hela ansiktet. Han har bott 12 år i Sverige och var överlycklig att träffa oss och prata svenska igen och detsamma gällde oss. SKF hade sökt arbetskraft i Torino 1952 och han var 18 år när han kom till Sverige. Det var många grabbar från Italien som blev inkvarterade i en förläggning. En rolig detalj var att de fick köpa vin utan motbok, eftersom de var vana att dricka vin i Italien och kunde hantera detta. Han berättade att han hade haft väldigt lyckliga år i Sverige, gift sig med en svensk flicka och fått två barn. Hans svärmor i Sverige hade skämt bort honom med mycket god mat. Efter 12 år ville hans bror att han skulle komma hem till Torino och de skulle starta ett företag tillsammans. Nino vill inte missa denna chans och familjen flyttade till Torino. Som han sa: "Jag lämnade Torino som en liten pojke och kom tillbaka som vuxen man." Företaget gick bra och nu ska sonen och brorsdottern ta över. Nino är en pigg 68-åring och seglar HR360 "Knickerbocker" tillsammans med sin nya fru Marie Clair som är från Holland, född i Kongo där fadern var konsul.

 

 

 

 

Vittorio och Nino

 

 

 

 

 

Vi seglade tillsammans med Nino och Marie Clair utefter hela Sardiniens ostkust, Villasimus, Santa Maria Navarrese ( där vi firade italiensk midsommar den 15 augusti), Porto Ottiolu (den sydligaste hamnen på den vackra kusten Costa Smeralda) och Porto Cervo. Ytterligare två italienska båtar seglade tillsammans med oss, Sweden Yacht 35 "Dislike" med Franco och Gemma också från Torino och Oceanic 40 "Kamala II" med Vittorio och Grazia från Florens. De bjöd oss på god spagetti och underbara sallader och vi fick lära oss att inte blanda rätterna så som vi gör i Sverige. Vi kunde t ex börja med en tallrik spagetti, ny tallrik för sallad, ny tallrik för ost och därefter frukt. Mycket disk? Nej, Marie Clair löste det på så sätt att hon dukade med fyra engångstallrikar på varandra och plockade bort efter hand.

 

Ostkusten av Sardinien har milslånga badstränder och vi ankrade upp och badade i samband med lunchen. Hamnarna var fina men mycket dyra, 300 - 600 kr/natt. I Porto Cervo låg vi för ankare och tog gummibåten och tittade på denna moderna hamn med massor av lyxbutiker. Rod Stewart, Mike Jagger, Julia Roberts och andra kändisar brukar hålla till där. Här hade vi avskedsfest tillsammans med våra italienska vänner som skulle hem och börja arbeta. Vi stannade ytterligare några dagar.

 

 

Corsicas västkust: Bonifacio - Macinaggio

22 augusti - 12 september

 

 

 

 

Den västra kusten av Corsica är mycket vacker med många ankringsvikar, men är också känd för hård vind och besvärlig sjö. Vi hoppades på en fin september och ville utforska västkusten. Vår första hamn på Corsica blev Bonifacio på södra kusten, som består av en hög kritstensplatå. Det är en spektakulär insegling till denna fina naturhamn sedan gamla tider. Från hamnen ser man den gamla staden som klättrar brant upp mot fästningen högst upp på platån. Men vackra platser drar också till sig mycket turister och många turbåtar gick ut och in.

 

Redan nästa dag gick vi norrut och hittade den fina lugna Cala di Tizzano med endast ett fåtal stugor iland, där vi ankrade i kristallklart vatten. Nästa mål var Porto Pollo där vi fick skjuts av en hotellägare till Filitosa där det finns megalitiska statyer från 4000 BF. Det skulle nu bli mycket vind och vi gick till Ajaccio, Corsicas huvudstad, där Napoleon är född. Där låg vi för ankar väl skyddade för vinden. Utanför oss flög gula flygplan ned mot vattenytan och tankade vatten i farten för att släcka bränder på ön. Vi låg kvar några dagar tills vinden lagt sig och gick vidare till Cargese, en liten stad som ligger högt över hamnen och grundades av greker som kom till Corsica på 1600-talet på flykt från turkisk ockupation. De hade haft bosättningar på några andra platser i närheten men corsicanerna hade tänt eld på deras byar och de hade flytt till Ajaccio. Med tiden hade de blivit accepterade och levt här i Cargese. Även här i Cargese började nu vinden yla och vi hade mycket surge inne i hamnen.

 

 

 

 

 

Vi kände att vädret var instabilt och att det gällde att passa på att gå vidare när det kom en lugn mellandag. Sjön blir snabbt hög när det blåser över 10 m/s och med vinden i nosen så är det inte trevligt. Men det är förvånande hur snabbt sjön lägger sig. Nästa hamn blev Calvi som dök upp när vi rundade kapet med det gamla citadelet belyst av kvällssolen och i bakgrunden mycket höga berg som såg ut som kulisser. Vi gick in i hamnen och tankade och gick ut och lade oss vid en av bojarna utanför. Vi sov dock dåligt denna natt på grund av svall som kom in trots att det var vindstilla. Vi talade med en fransman som väntade på bra väder för att gå till Porquerolles utanför den franska kusten. Ett lågtryck närmade sig och fördjupades. Vi ville vidare och runda "tummen" på norra Corsica, det beryktade Capo Grosso. Vi tog kurs rakt mot kapet och följde inte land. Vind upp till 8 m/s och som vanligt rätt emot. Om den ökar till 12 m/s går vi till en hamn bestämde vi, eftersom vi läst om besvärlig sjö och mycket vind vid kapet. Allteftersom vi närmade oss land minskade vinden och vi upptäckte många båtar intill land, vi som varit så allena på havet tidigare. Så var vi framme vid Cap Corse och passerade i sundet söder om ön Giraglia med mjuka gröna kullar mot öster. Det var lugnt vatten och svag vind som vred emot allteftersom vi rundade och gick in till Macinaggio, en liten fiskhamn på udden.

 

Vi lade oss med nosen mot piren och fick en fin vy över byn och de böljande kullarna. Nästa dag kom hamnkaptenen och erbjöd oss att gå över till en lugnare plats på andra sidan av hamnen för det skulle bli hård vind. Vinden kom från väst på morgonen vid 3-tiden och den ökade upp till 30 m/s under dagen. Havet var vit och rök av skum. En italiensk Bavaria kom in mot hamnen med genuan flygande från toppen (den hade lossnat i halshornet och rivits ur likrännan). Två stora ketcher låg utanför hamnen i skydd av land med dubbla ankare ute. Vinden dog ut under natten och nästa dag tog vi en promenad på udden där det finns fina vandringsstigar. Vi ringde sonen Niklas och berättade om den vackra naturen på Corsica. Tack Niklas för att Du rekommenderade oss att gå hit. Vi tycker att det är den vackraste ön hittills i Medelhavet.

 

 

 

Det var nu den 11 september och vi planerade att gå vidare till Elba nästa dag. Jag/Elsy tog en siesta och väcktes av Rune som på TV sett attacken mot Manhattan. Vi såg sedan hur flygplan körde in i World Trade Center och hur skyskraporna rasade. Vi ringde våra barn Mia och Niklas och pratade med dem om det som hänt.

 

Elba, Portoferraio - Santo Stefano - Riva de Traiano - Porto di Roma - Anzio - Terracina

12 september- 2 oktober

 

Vi lämnade Macinaggio kl 10 och satte kurs mot Elba som vi såg i fjärran. Vi passerade det vackra citadelet och var inne i Portoferraios hamn 18.30. Husens färger lyste i solnedgången och speglade sig i vattnet. Denna hamn är en av våra "highlights". Här träffade vi Ingvar, Klara och lilla Elina 16 månader i S/Y Vaco från Norge. Vi hade sedan sällskap till Gaeta. I Terracina kunde vi ligga gratis till vänster i kanalen där vi hade fiskebåtar som grannar. Från Terracina tog vi bussen upp till Jupitertemplet varifrån vi hade en fantastisk utsikt över milslånga sandstränder.

  

 

Gaeta från den 2 oktober 2001

 

 

 

 

Vi ligger nu tryggt i vår vinterhamn i den medeltida staden Gaeta i Italien. Staden med en medeltida borg var BF ett sommartillhåll för den romerska överklassen där bl a Cicero hade en villa. Gaeta ligger på en udde med fina vandringsvägar upp till parken Orlando. Det amerikanska paret John och Lois, som tidigare varit i Gaeta, tog med oss och de andra vinterliggarna på en hike och det tog ca tre timmar att ta sig upp och ner. Vi belönades med en fantastisk utsikt över badstranden, den gamla staden och de höga klipporna som stupar ned i havet. Därefter hade vi barbecue och bekantade oss med varandra.

 

Vi har under oktober haft besök av Ingvar och Ulla min/Elsys bror och svägerska, vår dotter Mia och Dan samt seglarvännerna Anders och Eva. Vädret var väldigt fint under hela oktober, ca 27 grader och soligt. Vi badade och vandrade runt i Gaeta. Vi var i Rom som vi tycker är ett stort vackert museum med gångavstånd till sevärdheterna. I Pompeji fick vi veta en hel del om romarnas höga levnadsstandard på 50-talet AC av proffsiga guider. På Capri blev vi blåsta på 200 kr per man för ett par tomatskivor i olja (Sallad Di Capri) och en öl men utsikten var utsökt. När vi efter klättring med hjälp av en vandringsstav kom upp på Vesuvius, balanserade vi på kraterkanten och såg hur det rök ur vulkanen.

 

 

 

Nu i november har vinden kommit igen och det har blivit ostadigare. Vi har sittbrunnskapellet uppe och sitter ute och äter frukost och lunch. Vi har ca 18 grader mitt på dagen, men på kvällen kryper det ned till 10. Vattnet håller 17 grader men vi håller oss på land. Solen går upp kl 7.00 och ned 16.45.

 

Idag har vi varit på marknad och sedan tagit en promenad på stranden. Här finns 10 vinterliggare, 3 amerikanare, 2 engelsmän, 2 holländare, 1 båt från Nya Zeeland och 1 från Finland. I morgon firar vi Thanks Givings Day tillsammans.

Fatti vivo!

Elsy och Rune